İçerik Başlıkları
Sporcu Sakatlıklarının Nedenleri
- Takımın seviyesi.
- Müsabakanın önemi.
- Pirimin cazipliği.
- Gizli doping kullanımı.
- Sakatlıkların önemsenmemesi.
- Sakatlık sonrası tedavilerin uygulanmaması ve spor yapmaya devam edilmesi.
- İklim şartları.
- Saha ve zeminin bozuk olması.
- Kullanılan malzemelerin yetersiz ve eski olması.
- Isınma ve soğuma yapılmaması.
- Antrenmanın doğru planlanmaması.
Spor Sakatlanmalarının Çeşitleri
- Burkulmalar
- Diz Yaralanmaları
- Kırıklar
- Çıkıklar
- Kaval Kemiği Ağrıları
- Aşil Tendonu Yaralanmaları
- Kas Hasarları
- Omuz Kas Yırtıkları
- Menisküs Yırtıkları
- Bağ Yırtıkları
Aşırı Zorlanma Sonucunda Oluşan Spor Sakatlıkları Nelerdir
- Kas Sertliği
Özellikle, statik olarak çalışan kaslardaki metabolizmanın durması sonucunda oluşan, reaktif kas sertliğidir. Kaslarda basma ile ağrılı sertlik vardır. Yapılan hareketler oluşan ağrı nedeniyle sınırlıdır.
Tedavi Yöntemi : Lokal merhem ve pomat uygulaması, 2-3 gün kas gevşetici ilaçlar, buz ile soğuk masaj, elektroterapi ve sıcak banyo ve saunalar kas sertliği oluşması sonucunda tedavi amaçlı önerilmektedir. Aynı zamanda kas güçlendirici egzersizlerin yapılmasının da iyileştirme etkisi olacaktır. Ağrıyı şiddetlendirecek hareketlerin yapılmasından kaçınılmalıdır.
- Kas Yorgunluğu
Yüksek şiddetli spor yarışmalarından sonra sporcularda görülen ağrılı bazen şişlik ve sertlik yorgunluk sadece fizyolojik bir olay değildir. Fizyolojik etkileri olmasıyla birlikte aynı zamanda psikolojik etkileri de vardır. Yorgunluk organizmanın bütünü ile değerlendirilebilir. Bunlarla birlikte vitamin ve protein eksikliği gibi nedenlere bağlı yorgunluğa sebebiyet vermektedir.
Tedavi Yöntemi : Kas yorgunluğu tedavisinde en önemlisi yüklenme yada antrenmandan sonra yapılan ısınma hareketleridir. Başka bir tedavi yöntemi uygulanmadan dinlenme ile birlikte 3-4 gün içerisinde geçtiği görülmektedir. Bununla birlikte yorgunluğun atılmasını hızlandırmak için sauna ve masaj da yapılması etkili olacaktır.
- Kas Krampları
Genel yüklenme esnasında ve yüklenmeden sonra meydana gelmektedir. Uyluk ve baldır kaslarında daha sık görülmektedir. Kas kramplarının oluşumunu etkileten faktörler genellikle; aşırı sıvı elektrolit kaybı, lokal dolaşım bozukluğu, ayakkabı ve çoraplar, yetersiz ısınma
Tedavi Yöntemi : Spora kısa bir ara verilmesi önerilmektedir. Hafif kramp çözücü masajlar uygulanmalıdır. Sıvı ve elektrolit açığı tamamlanır. 2-3 gün süreyle ilgili ekstemitede çalışma yapılmamaktadır. Kas güçlendirici egzersizlerin yapılması aynı zaman da buz tedavisi ve kas gevşeticilerin uygulanması iyileşmeyi hızlandıracaktır.
Spor Yaralanmalarının Türleri Nelerdir
Spor yaralanmaları Akut ve Kronik olarak ikiye ayrılmaktadır.
- Akut Yaralanmalar : Vücudun bir bölümün aşırı hıza ve alabildiğinden daha fazla bir yüke maruz bırakılması akut yaralanmalarına neden olmaktadır. Akut yaralanmalarına örnek vermek gerekirsek; düşme, çarpma, darbeler, burkulma eylemleri ve kırık, çıkık gibi durumlar örneklendirilebilir.
- Kronik Yaralanmalar : Kronik yaralanmalar genel olarak aynı ve aralıksız olarak tekrarlanması gereken hareketler sonucunda oluşmaktadır. Kronik yaralanmalara örnek vermek gerekirsek; tenisçi dirseği ve stres kırıkları olarak örneklendirebiliriz.
Stres kırıklarının nedenleriyle ilgili olarak sizlerle daha öncesinde paylaşmış olduğumuz yazımıza göz gezdirmenizi tavsiye ederiz. https://sporvebeslenme.com/sporcu-stres-kirigi-nedir/