Skolyoz, yoğun antrenman esnasında yapılan egzersizlerin, asimetrik vücuda verebileceği zararlardan dolayı sporcuları en çok kısıtlayan durumlardan biridir. Skolyoz Nefes Darlığı Yapar Mı ? Skolyoz Türleri Nelerdir ? gibi merak edilen tüm sorularınızın cevabı bu yazımızda yer almaktadır. Skolyozla ilgili bir rahatsızlığınız var ise mutlaka öncesinde bir doktora danışmanızı tavsiye ederiz ve tedavi ile ilgili sizlere uygun görülen egzersizleri düzenli yapmanız önerilmektedir.
İçerik Başlıkları
Skolyoz Nedir
Koronal planda aynı çizgi üzerinde dizilmesi gereken vertebral kolonun herhangi bir sebeple diziliminin de bozukluklar meydana gelmesinden dolayı ortaya çıkan eğriliğe denir. Bir hastalık değildir, bulgudur. Latincede eğrilik veya eğilme anlamına gelmektedir. Omurganın ve gövdenin üç boyutlu torsiyonel deformitesi olarak kabul edilmektedir. Skolyozlu bir omurgaya arkadan bakıldığında yana doğru eğrilik görülmektedir. Kadınlar da bu durum daha sık görülmektedir ve ilerleme riski de daha fazladır. Tek bölge de C çeklinde yada birden çok bölgede S şeklinde olmaktadır. Fonksiyonel, idiyopatik, nüromuskuler veya konjenital şeklinde dört türde olabilmektedir.
Skolyoz Türleri Nelerdir
- Fonksiyonel Skolyoz : Omurga dışı sebeplerden dolayı oluşmakta ; bacak boyunda kısalık, paravertebral spazm, disk hernileri en sık nedenler arasında yer almaktadır.
- İdiopatik Skolyoz : En sık görülen skolyoz türlerinden biridir. Tüm olguların %80’ini oluşturmakta. Görülme sıklığı %2-3’dür. Kesin bir nedeni bilinmemektedir. Yaşa göre sınıflandırıldığında ; infantil (0-3 yaş), juvenil (4-9 yaş), adolesan (10-18 yaş) ve erişkin olarak adlandırılmaktadır.
- Nöromuskeler Skolyoz : İkinci sıklıkta görülmektedir. Altta yatan bir sinir sisteminden dolayı veya kas hastalığı sebebi vardır.
- Konjenital Skolyoz : Anne karnında gelişim sırasında ortaya çıkan omurga anomalilerine bağlı oluşmaktadır. Doğuştan başlamaktadır ve ilerleyicidir.
Skolyoz Nefes Darlığı Yapar Mı
65 dereceyi geçmiş olan sırt bölgesi skolyozları akciğer fonksiyonunu bozmaktadır. 100 dereceyi geçtiğinde ise bu fonksiyonu ileri derecede bozmaktadır. Bu sebeple ileri derecede meydana gelen eğriliklerin nefes darlığına yol açabilmektedir.
Skolyoz Ağrı Yapar Mı
Erişkin idiyopatik skolyozda faset eklemlerde dejenerasyon nedeniyle şiddetli ağrı olabilmektedir. Göğüs kafesinde oluşabilecek aşırı deformasyondan dolayı solunum fonksiyonları bu durumdan etkilenebilmektedir. Bu durum hastalarda çabuk yorulma ve solunum problemleri ortaya çıkartabilmektedir.
Skolyoz Geçer Mi
Skolyoz genellikle ameliyat olmadan düzelme ihtimali yüksek olan bir hastalıktır. Düşük dereceli olarak skolyoz hastalarının iyileşmesi yada düzelme oranları yüksektir. Skolyoz türüne ve derecesine göre tedavilerde farklılıklar göstermektedir. Yüksek skolyoz derecesi olan hastalar için cerrahi müdahale gerekebilmektedir.