Teknolojinin insan hayatını kolaylaştırmasıyla insanların yaşam tarzı da hareketsizleşti. Buna ek olarak yanlış beslenme tarzı eklenince obezite toplumda yaygınlaşmaya başlamıştır.
Uzmanların çağımızın hastalığı dediği obezite, diyabete, mide ve bağırsak rahatsızlıklarına, yüksek kolesterole, böbrek rahatsızlıklarına, kalp ve damar rahatsızlıklarına, tiroid bozukluklarına ve insülin direnci gibi metabolik rahatsızlıklara zemin hazırlamaktadır.
Obezite tedavi edilmediği takdirde ölümle de sonuçlanabilir. Obezitenin en etkili tedavi yöntemi ise kişiye has uygulanan diyet programları ve fiziksel aktivitelerdir. Sağlıklı bir diyet listesi yanlış beslenme tarzını değiştirmeyi hedeflemesinin yanı sıra fazla kilolardan sağlıklı ve kalıcı bir şekilde kurtulmanın en etkili yoludur.
İçerik Başlıkları
Sağlıklı Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?
Fazla kilolardan kurtulmak için hazırlanan diyet programlarında ki besinlerin yeterli ve dengeli olmasına çok dikkat etmek gerekir. İnsan vücudunun yapı taşlarını protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral oluşturmaktadır. Diyet programlarında yer alan besinlerin vücudun bu yapı taşlarının hepsini kapsaması ve insan vücudunun gereksinimi olan kaloriyi içermesi gerekmektedir. Bu nedenle de ‘Sağlıklı diyet listesi nasıl hazırlanır?’ sorusuna yanıt ararken, beslenme tarzı, yaş, cinsiyet, maddiyat ve çalışma şartları çok büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı bir diyet listesi insanın ideal kilosuna ulaşma sürecini hızlandırır. Diyet listesi hazırlanırken dikkate alınması gereken diğer hususlar ise yemeklerin damak tadına hitap etmesi, rahat ve pratik hazırlanabilmesi ve yemeklerin hazırlanması için gereksinim duyulan malzemelere kolay ulaşılabilmesidir. Ayrıca denge ve çeşitlilikte vücudun gereksinim duyduğu kalorinin karşılanması için önemlidir.
Sağlıklı Diyet Nasıl Uygulanır?
Vücudun gereksinimi olan kalori tüketilen besinlerle karşılanmazsa veya tüketilen besinlerin kalori değeri düşük olursa, vücut kıtlık duygusu hissiyle bu diyete adapte olmaktadır. Böyle bir durumda ise vücut daha az enerji harcamak için metabolizmanın çalışma hızını düşürür. Bu ise diyetteyken verilen kiloların, diyetten sonra kalıcı ve hızlı bir şekilde geri alınmasına neden olduğundan sağlık ve kalıcı kilo verilemez. Diyetteyken verilen kiloların sağlıklı ve kalıcı olması için ‘Sağlıklı diyet nasıl uygulanır?’ sorusunu çok iyi araştırmak gerekiyor. Dengeli ve sağlıklı beslenebilmeyi öğrenebilmek için hazırlanan beslenme programlarının yaşam tarzında değişiklikleri hedeflemesi ve ömür boyu fiziksel aktivite gerekir. Ayrıca beslenme programındaki porsiyon miktarlarının çok iyi hazırlanmasına gereksinim vardır. Kan şekerini ve iştahı rahatlıkla kontrol edebilmek için öğünlerde azar azar ve sık yemeye dikkat edilmelidir. Vücudun metabolik saatinin düzenli olması için aynı saatlerde yemek yiyerek vücudun belirli saatlerde insülin salgılaması sağlanabilir. Bu metabolizmanın hızlı çalışmasında da çok etkilidir.
Diyet Listesinde Hangi Besinler Bulunmalıdır
İnsanlar zayıflamak için diyet programları hazırlarken tuzsuz, lezzetsiz ve yağsız besinlere yer vermektedir. Oysa yağların içeriğindeki asitler insan sağlığı için çok önemlidir. Vücuttaki yağlar sayesinde hormonlar ve sinir sistemi düzenli çalışırken, vücuda girdikten sonra eriyen yağın içeriğindeki vitaminlerde sağlık için çok önemlidir. Ayrıca yağlar vücudun ısı dengesinin korunmasında çok etkin olduğu gibi mideyi geç boşalttığından uzun süre tokluk hissi verir.
Peki, ‘Diyet listesinde hangi besinler bulunmalıdır?’ Fazla kilolardan kurtulmak için yapılan diyetlerde tamamen yağsız değil, yağ oranı düşük yemekler tüketilmelidir. Hücre zarlarının korunmasında oldukça etkili olan avokado yağı, ayçiçek yağı ve zeytinyağı tüketmeye özen gösterilmelidir.
Yine içeriğinde yüksek oranda lif bulunan kepekli makarna, tahıllar, bulgur, kepekli pirinç, kinoa gibi karbonhidrat oranı yüksek besinlere yer verilmelidir.
Yoğurt, kefir, süt gibi kan şekerini dengeleyen besinlerde diyet programlarında mutlaka olmalıdır.
İçeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral barındıran antioksidan kaynağı meyve ve sebzelerde diyet programlarının olmazsa olmazıdır.
İçeğindeki yüksek orandaki proteinden dolayı kasların ve sağlığın korunmasında oldukça etkili olan ve vücut tarafından kolay sindirildiği için uzun süre tokluk hissi veren yumurta, kırmızı et, tavuk, kuru baklagiller ve balığında diyette tüketimi ihmal edilmemelidir.
Sağlıklı bir diyet vücuttaki yağları daha hızlı yakarak kilo vermeye yardımcı olur.