Uzmanlar, palm yağıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunmaktadır. Palm yağının palmiye ağacının meyve çekirdeği ya da et kısmından çıkartılmakta olan bitkisel bir yağ olduğunu belirtmekte olan uzmanlar, annelerin işlenmiş besinlerden uzaklaşması gerektiğini belirtmektedir. Peki, palm yağı nedir, palm yağı nelerin içerisinde var?
İçerik Başlıkları
Palm Yağı Nedir
Bir çeşit Palmiye ağacı olan ‘Elaeis guineensis’in meyvelerinden üretimi sağlanan Palm Yağı veya diğer bir adıyla Palmiye yağı, palmiye meyvesinden elde edilmekte olan bir yarı katı bitkisel yağdır. Palmiye yağı ağırlıklı olarak makina yağı ve dizel ya da biyodizel üretiminde kullanımı sağlanmaktadır. Palmiye yağı, doğal kırmızı renginin değiştirmesiyle birlikte kokudan arındırmak açısından yüksek ısılarda rafine etmektedir.
Marketlerde bulunan ürünlerin bir çoğunun içeriğinde palmiye yağı bulunmaktadır. Palmiye ağaçları, kökenleri Batı Afrika’ya dayansa bile bu palmiye çeşitlerinin %90’ı Endonezya ve Malezya’da etki alanları üretmektedir.
Palm Yağı Nelerde Bulunur
Bilim adamlarına göre endüstriyel ürünlerin pek çoğunda palmiye yağına yer verilmektedir. Yemeklik yağlar, margarinler, dondurma, hazır yemek, şekerlemeler, çikolata, pizza hamuru, bisküvi ve kurabiye gibi işlenmiş besinlerin içeriğinde palmiye yağı bulunmaktadır. Aynı zamanda deterjan, sabun ve şampuan, ruj, ağda ve cilalar gibi birçok kozmetik ve temizlik ürünlerinde de bu yağ yer almaktadır.
Palm Yağından Neler Yapılır
Yemeklik yağlar, margarinler, dondurma, hazır yemek ve şekerlemeler gibi işlenmiş besinler bir çoğunda palmiye yağı içermektedir.
Palm Yağının Özellikleri Nelerdir
- 700 – 1000 ppm ile en zengin karoten kaynağı olarak kabul edilmekte olan ve toplam karoten oranının yaklaşık %90’ını beta ve alfa karoten oluşturmaktadır.
- Antioksidan özelliğine sahiptir.
- %10 çoklu doymamış, %40 ise tekli doymamış ve %50 doymuş yağ asitlerini içermekte olan tüm yağ çeşitlerinin bileşiminden oluşmaktadır.
- Trans yağ asiteleri içeriğine sahip değildir.
- Omega-6 yağ asidi içermektedir.
Palm Yağı Neden Zararlı
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin yapmış olduğu raporlara göre palmiye yağının doğal kırmızı renginin sökülmesi ve kokusunun ortadan kalması açısından yüksek sıcaklık uygulandığını belirtmektedir. Bu işlem glisidil yağı asit esterleri olarak adlandırılmakta olan atık maddelerden oluşmasından dolayı meydana gelmektedir. Bu maddelerin hazmından sonra da tümör oluşmasına neden olduğu düşünülen glisidol oluşturduğu görülmektedir.
Yapılan araştırmalar sonucunda palmiye yağıyla ilişkili olarak 200 gerece üzerinde ısıtılmakta olan palmiye yağının farklı bitkisel yağlara göre daha fazla kanserojen madde taşımasından dolayı tehlikeli olacağı tespit edilmiştir. Fakat yapılan araştırmalarda palmiye yağının tüketilmemesine dair herhangi bir tavsiye bulunmamış, risk seviyesinin daha iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir. Palmiye yağı ile ilgili potansiyel riskine dikkatler çekilmiş fakat gıdalarda kullanılmasına yönelik herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir.