Kulak tıkanıklığı, işitme kalitesinin önemli miktarda düşmesine neden olan geçici bir rahatsızlıktır. Basınç değişimi, dış kulak iltihabı ve üst solunum yolu enfeksiyonu gibi pek çok nedenden kaynaklı meydana gelebilmektedir. Kişinin yaşam kalitesinin büyük bir miktarda etkilenmesine neden olan kulak tıkanıklığı, kısa bir zamanda kendiliğinden düzelme sağlayabilmektedir. Fakat, bir haftadan daha uzun sürek kulak tıkanıklığı problemi, önemli rahatsızlıkların belirtisi olduğunu belirtebiliriz. Peki, kulak tıkanıklığı nasıl geçer? Kulak tıkanıklığı belirtileri nelerdir? Kulak ağrısına ne iyi gelir? Konu başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
İçerik Başlıkları
Kulak Tıkanıklığı Nedir
Kulak tıkanıklığı bireylerin günlük yaşantısında sık sık karşılaşmış olduğu rahatsızlıklardan biridir. Genellikle tek kulakta ortaya çıkan tıkanıklık, her iki kulakta birden de ortaya çıkmaktadır. Kulak tıkanıklığı, dışarıdan gelen seslerin dalgalarının işitme kanalına doğru bir şekilde iletilmemesi durumunda gelişmeye başlamaktadır. Anatomik olarak kulak, dış, orta ve iç kulak olarak 3 kısma ayrılmaktadır. Dış kulak ses dalgalarının ilk toplanmış olduğu bölgedir. Dış kulak kısmında toparlanan ses dalgalarının işitme kanalına iletilmektedir. İşitme kanalı boyunca aktarım sağlayan ses dalgaları, kulak zarı olarak tanımlanan yapıda titreşime dönüşüm sağlar. Titreşimler, orta kulak kısmında işlenmekte ve iç kulak kısmında işitme siniriyle birlikte beyne aktarım sağlar. Ses dalgalarının tüm bu dönemden geçiş sağlayıp beyne ulaşmasıyla birlikte duyum sağlanmaktadır.
Kulak Tıkanıklığı Nasıl Geçer
Sıcak kompres uygulamasının yapılmasıyla tıkanıklık olan kulağa sıcak su torbası tutulması gerekmektedir. Uygulanan sıcak kompres, östaki borusunun genişlemesi durumunda rahatlamada oluşacaktır. Esneme de kulak tıkanıklığının açılmasında etkili bir rol oynamaktadır. Kulak tıkanıklığının açılmasını sağlayan en faydalı durumlardan biri de hidrojen peroksit olduğunu belirtebiliriz.
Kulak Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir
Kulak tıkanıklığı belirtileri nelerdir? Tıkanmaya sebep olan nedenlerden kaynaklı olarak değişim gösterebilmektedir. Kulakta meydana gelen basınç ve dolgunluk hissiyatı en yaygın olarak görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Bu oluşan belirtiler ise aşağıdaki gibi yer almaktadır:
- Hafif işitme kaybı
- Baş dönmesi
- Kulakta ağrı
- Kulak akıntısı
- Kulak çınlaması
- Denge kaybı
Kulak Tıkanıklığının Nedenleri Nelerdir
Anatomik olarak üç bölüm olarak oluşan kulakta, dış kulak, orta kulak ve iç kulağın herhangi birinde meydana gelen fonksiyon bozuklukların sonucunda kulakta tıkanıklık oluşmasına neden olabilmektedir. Ayrıca, kulağa yabancı bir cisim kaçması, uçak yolculuğu veya alerjik durumlardan kaynaklı olarak oluşabilecek kulak tıkanıklığı meydana gelebilmektedir. Kulak tıkanıklığının ortaya çıkmasında en sık karşılaşılan sebepler ise aşağıdaki gibi yer almaktadır:
- Dış kulak iltihabı: Dış kulak iltihabı oluşması mantar ve bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklı ortaya çıkan bir rahatsızlık çeşididir. Hastalık, işitme azlığı, kızarıklık, akıntı ve kulak ağrısı gibi belirtiler ile birlikte kendini göstermektedir. Dış kulak iltihabının tedavi edilmesiyle birlikte kulak tıkanıklığı da ortadan kaldırılmaktadır.
- Akut otitis media: Aniden ortaya çıkan orta kulak iltihabı, kulak tıkanıklığının yaygın sebeplerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Akut atitis media, kulak zarının arka kısmında yer alan orta kulağın iltihaplanması sonucunda meydana gelen bir kulak rahatsızlığıdır. Enfeksiyon oluşmasıyla birlikte orta kulakta iltihaplı sıvı birikmesine sebep olabilmektedir. Bu durumda da işitme kalitesinde düşme ve kulakta dolgunluk hissiyatı yaratmaktadır.
- Seröz otitis media: Hiçbir iltihabi belirtinin bulunmaması durumunda kulağın kendi salgısının orta kulakta meydana gelmesi durumunda kulak tıkanıklığı gibi problemler yaşanabilmektedir. Seröz otitis media olarak adlandırılan bu durum ise östaki borusunda tıkanıklık ortaya çıkmaktadır. Normalde genze akması durumunda gereken salgının östaki borusununda tıkanma sebebiyle orta kulakta birikmeye neden olmaktadır. Bunun sonucunda da kulak tıkanıklığı ortaya çıkmasıyla birlikte işitme kalitesinde düşme görülmektedir.
- Buşon: Kulağın kiri olarak adlandırılan buşon, kulak tıkanmasının en temel sebeplerinden biridir. Dış kulak yolunda meydana gelen buşon, vücudun savunma mekanizmasının bir parçası olarak da adlandırılmaktadır. Vücut, bu salgının oluşmasında kulağın toz ve diğer yabancı maddelerden korunması açısından üretmektedir. Koyu sarı renkte olmasıyla birlikte buson, kulağın çeşitli olarak enfeksiyon oluşumuna karşı koruyucu özelliğine sahiptir. Fakat buşon normal zamandan daha fazla salgılanması durumunda, dış kulak yolunda tıkanmaların oluşmasına sebep olmaktadır. Ayrıca kulak salgısının kulak çubuğu yardımıyla temizlenmesi durumunda işitme kalitesinin daha da düşmesine sebep olabilmektedir.
- Östaki fonksiyon bozukluğu: Östaki borusu, burun, boğaz ve orta kulak arasında geçiş sağlayan kanallardan biridir. Bu kanalın ortak kulak basıncıyla birlikte hava basıncının arasındaki dengenin kurulması sağlanır. Saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonların veya hava basıncının ani bir şekilde değişmesi sonucunda östaki borusunda tıkanmalar meydana gelmektedir. Östaki borusunun tıkanması durumunda orta kulak, basınç değişimine uyum sağlamamaktadır. Bu fonksiyon bozukluğunun işitme kalitesinde düşüş sonucunda da rahatsız edici bir hissiyatın oluşmasına neden olmaktadır.
- Nazofarenkste tümör oluşması: Üst yutak olarak da adlandırılan nazofarenks, solunum sisteminin en önemli parçalarından biridir. Boğazın burunla birlikte bileşen bölümünde türükük bezi ve lenfoid dokular yer almaktadır. Lenfoid dokuların hücrelerin kontrolü sağlanmaması durumunda bir hasar uğramamaktadır. Bu nedenle de nazofarenks kanserine neden olmaktadır. Burun tıkanıklığı, kulakta uğultu ve işitme kaybı gibi durumların oluşmasını belirten nazofarenks kanseri, nadir bir şekilde olmasıyla kulak tıkanıklığına sebep olmaktadır.
- Kulak zarında meydana gelen hasar: Kulak zarının delinmesi durumunda veya esnekliğinin kaybı sonucunda da kulak tıkanıklığına sebep olabilmektedir.