Kulağa su kaçmasının en büyük nedenlerinden biri yüzme olması durumunda kulak kanalının suya maruz kalmasıyla birlikte pek çok rahatsızlığa neden olabilmektedir. Normalde kulakta üretim sağlayan ve kulak kiri olarak da bilinen serumen olarak adlandırılan madde suyun kulağa kaçmasına engel olmaktadır. Ancak bazı durumlarda ise kulağın derinlerine kaçmasıyla burada birikim sağlamaktadır.
Kulağa su kaçması gibi bir durumda kulan kanalında çene kemiği ve boğaz kadar devam eden bir gıdıklama hissiyatı oluşabilmektedir. Aynı zamanda duyma yetisinin de etkilenmesine neden olmasıyla birlikte seste boğuk bir şekilde işitilmeye başlanmaktadır. Genel olarak su kendi kendine akmasıyla birlikte boşalmaktadır. Ancak boşalma olmaması durumunda ise dış kulak yolunda birikim sağlayan su, kulak iltihabı gibi sorunların oluşmasına neden olmaktadır. Dış kulak kanalında görülmekte olan bu tarzdaki kulak enfeksiyonuna “yüzücü kulağı” veya “otitis eksterna” olarak adlandırılmaktadır. Peki kulağa su kaçması nasıl geçer? kısa bir şekilde sorunuzun cevabınızı almak için bu yazımızı sizler için derledik.. Ayrıca Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir konu başlıklı yazımıza da göz gezdirmenizi tavsiye ediyoruz. Kulakta meydana gelen ağrıyla alakalı olarak doğal tedavi yöntemleri uygulamanız mümkün olabilmektedir.
İçerik Başlıkları
Kulağa Su Kaçmasının Belirtileri Nelerdir
Yüzme, dalış ya da banyo sonrasında meydana gelen kulakta su birikimi bazı belirti ve şikayetlerin oluşmasına neden olmaktadır. Kulağa su kaçması, bir ya da iki kulağın etkilenmesine ve işitme gibi problemlerin oluşmasına neden olabilmektedir. Kulağa su kaçmasının belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Kulakta dolgunluk ya da rahatsızlık hissinin oluşması
- Çene kemiğine doğru uzanan gıdıklanma hissiyatı
- Kulakların çınlaması
Kulakta sıvı sebebiyle yüzücü kulağı olarak adlandırılan dış kulak yolu enfeksiyonu gelişmesi durumunda ise;
- Kulakta kaşıntı
- Ağrı
- Kızarıklık
- Şişlik
- Ateş
- Kulaktan sarı renkli, kanlı ya da kötü kokuda akıntının gelmesi
- Kulak çevresinde ağrı
- Dış kulak çevresinde kuruluk ya da pullanma
Kulağa Su Kaçmasının Riskleri Nelerdir
Kulağa su kaçması durumunda oluşan riskler, kulakta suyun uzun süre boyunca kalması durumunda, dış kulak iltihabı gibi risklerin oluşmasında artış görülmektedir. Enfeksiyon genel olarak kirli sularda bulunan bakterilerden dolayı kaynaklanmaktadır. Göl gibi yüksek miktarda bakteri içeriğine sahip sularda yüzenlerde enfeksiyon riskinin yüksek olması fazladır. Bakteri ve pH seviyelerinin genel olarak düzenli olarak kontrolü sağlanmasında yüzme havuzları daha güvenilir hale gelmektedir.
Otitis eksterna riski, sedef hastalığı ya da egzama gibi kulakta kronik bir cilt rahatsızlığı oluşan kişilerde normal popülasyona göre daha fazla olarak görülmektedir. Kulak, enfeksiyonlara karşı pek çok savunma mekanizmalarına sahiptir. Bu savunma mekanizmalarının etkilenmesi durumunda ise iltihaplanma riskinde artış görülmektedir. Aşağıda belirtilen bazı durumlarda kulağa su kaçması durumunda oluşan enfeksiyon riskleri;
- Kulak kanalında çizik ya da yaralanmaların oluşması
- Kullanılan saç bakım ürünlerinin ya da takılarak karşı hassasiyetin oluşması
Kulağa Su Kaçması Nasıl Geçer
Kulakta biriken su genel olarak kendi kendine boşalır ve nadir olarak da müdahale gerekebilmektedir. Bununla birlikte, suyun uzun süre kulakta kalması durumunda ve tedavi uygulanmadan bırakılması durumun bazı tehlikeli sonuçlar elde edilebilmektedir. Kulağın yapısı, mantarların ya da bakterilerin gelişmesinden dolayı ve karanlık, nenmli bir ortam sağlamaktadır. Bu durum sonucunda da enfeksiyon oluşumunu tetiklemektedir.
Dış kulak enfeksiyonu olarak da bilinmekte olan dış kulak yolu iltihabı kulak kanalında şişlik, tahriş ve rahatsızlıklara yol açmaktadır. Kulağa su kaçmasının çıkarılmasına yönelik bazı çeşitli yöntemler bulunmaktadır. En sık kullanılan yöntemler ise;
- Kulak memesini hafif bir şekilde çekmek, sallamak: Bu yöntemle kulaktaki suyun hızlı bir şekilde boşalmasını sağlamaktadır. Baş omuzdan yana doğru olacak bir şekilde olacak pozisyondayken kulak memesini yavaş bir şekilde çekmek veya sallamak etkili bir yöntem olabilmektedir.
- Başınızı sağa sola doğru sallamak da suyun çıkması içinde yeterli bir yöntem olabilmektedir.
- Yan pozisyonda yatmak: Kulaktaki suyun çıkmasını sağlamak için yan pozisyondayken yatmakta etkili bir yöntem olabilmektedir. Suyun kaçtığı kulağın üzerinde birkaç dakika boyunca yatmanın sonucunda suyun akmasına yardımcı olabilmektedir.
- Kulağa birkaç damla su damlatmak: Bu yöntem biraz anlamsız gelebilir. Ancak aslında kulaktaki suyun akması açısından etkili bir yöntem olabilmektedir. Uygulama esnasında yan pozisyonda yatılmalı ve etkilenen kulağa temiz bir damlalık kullanılarak birkaç damla su damlatılmalıdır. Ortalama olarak beş saniye bekledikten sonra suyun boşalabilmesi için kulak aşağı pozisyonu alın ve aynı şekilde ters bir pozisyon alın. Bu uygulama yöntemi kulaktaki suyun çıkmasını sağlamaktadır.
Kulağa Su kaçması Durumunda Yapılmaması Gerekenler Nelerdir
Kulaktaki suyun çıkması için kullanılan bazı tedavi yöntemleri işe yaramaması durumunda, kulağın içerisine kulak çubuğu, parmak ya da başka herhangi bir cismi temas halinde bulundurmak fayda göstermekten aksine zarar vermektedir. Bunu yapmak yerine aşağıdaki bazı nedenler sonucunda durumun daha kötü bir hale gelmesine neden olabilmektedir;
- Bölgeye bakteri eklenmesi
- Suyun kulağın daha derine itilmesi
- Kulak zarının delinmesi
- Kulan kanalında yaranlanma meydana gelmesi
Ne Zaman Doktora Başvurulmalı
Kulağa su kaçması genel olarak kendi kendine boşalmaktadır. Kulakta meydana gelen su kişiyi rahatsız etmesi durumunda, bazı tedavi yöntemleri uygulanması sonucunda olumlu sonuçlar elde edilebilmektedir. Fakat burada iki ila üç gün sonrasında kulaktan suyun çıkmaması durumunda enfeksiyon belirtilerinin oluşması durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşundan destek almak oldukça önemlidir.
Kulağa Su Kaçması Nasıl Önlenir
Kulağa su kaçmasını engellemek için, banyo esnasında ya da yüzerken kep ya da kulak tıkacı kullanmakta faydalı olacaktır. Sudan çıktıktan sonra ise kuru bir havluyla birlikte kulağı güzel bir şekilde kurulamanın sonucunda da kulaktaki suyun çıkmasında olumlu etkiler yaratabilmektedir.Doktorlar su sporları yapan kişilerin ya da sürekli olarak suda zaman geçiren kişilerin kulak tıkacı takmalarının önemli olduğunu belirtmektedir. Sudan çıkıldıktan sonra başınızı bir yandan diğer tarafa doğru sallamanız durumunda ise kulağa kaçan suyun çıkmasını sağlayabilmektedir.