Kokusundan ve tadından çoğu insan hoşlanmadığı için ön yargılı yaklaşsa da kerevizin besin değerleri o kadar yüksektir ki uzmanlar tarafından beslenme programına ilave edilmesi özellikle tavsiye edilmektedir.
Kereviz, birçok tarifin içerisinde farklı tatlarda tüketilebilmektedir. Sağlığa sayısız faydaları olan bitkiler arasında gösterilen kereviz, en fazla zeytinyağlı yemek tariflerinde tüketilse de çorba ve salata olarak da tüketimi yaygındır. İçeriğinde çok sayıda vitamin ve minerali barındıran kerevizin sağlıklı ve uzun bir ömür sürmek için sofralarda sık sık tüketilmesi gerekmektedir.
Kerevizin kalori değerleri çok düşük ve besin değerleri de çok yüksek olduğu için diyet sürecinde çok sık tüketilmektedir. Kerevizin sadece kendisinden değil, sapından ve yapraklarından da farklı yemekler yapılarak tüketilebilmektedir. Kerevizden yapılan zeytinyağlı yemek türlerinde kokunun ve tadın dengelenmesi için portakal suyu gibi malzemelerde kullanılmaktadır. Kerevizin zeytinyağlı yemekler haricinde en fazla tüketilen yemek türleri arasında çorbası, salatası ve dolması da yer almaktadır. Kerevizin içeriğindeki vitaminler vücut direncini artırarak hastalıklara karşı korumaktadır. Kendisine has aromasıyla Avrupa mutfağında çekici tatların adresi olan kerevizin mevsimi olan kış aylarında bolca tüketilmesi, kış mevsiminin soğuk ve ayaz günlerinde yaygın olarak görülen hastalıklardan korumaktadır.
Kerevizin faydaları nelerdir? Kerevizin soyulmasından temizlenmesine, doğranmasına ve diyetinin nasıl yapıldığına kadar kerevizle ilgili tüm bilgilere bu yazıdan ulaşılabilir.
İçerik Başlıkları
Kereviz Nedir?
Maydanozgiller ailesinin üyesi bitkiler arasında yer alan kereviz, kökünden yapraklarının sapına kadar tüketilebilmektedir. Kerevizin üretimi ise kök kereviz ve sap kereviz olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır.
Peki, anavatanı Doğu Akdeniz olan ve boyu 2 metreye ulaşan kerevizin özellikleri nelerdir? Ilık ve serin iklimlerin sebzesi olan kereviz, deniz kıyılarındaki nemli havayı sevdiğinden dolayı denize kıyısı olan bölgelerde daha kaliteli mahsul elde edilmektedir. Kerevizin patatese benzeyen meyvesi ise çok büyüktür. Kereviz, sağlığa çok faydalı bir bitki olsa da sırf kokusundan dolayı diğer sebzelere kıyasla pek sevilmez. Ancak vitamin ve mineral bakımından tüketilmesi ihmal edilmemesi gereken besinler arasında bulunmaktadır. Kerevizin 20’ye yakın alt türü bulunmaktadır.
Kerevizin Faydaları Nelerdir?
Kalori değerleri oldukça düşük ve yüksek besin değerlerine sahip olduğu için diyet sürecinin vazgeçilmez besinleri arasında yer alan kerevizin faydaları nelerdir? Kerevizin sağlığa faydaları şöyle sıralanabilir;
Günümüzde ciltte çıkan sivilcelerden birçok insan yakınmaktadır. Ciltteki sivilce problemleri için kerevizin maske olarak cilde uygulanmasının sivilceleri yok ettiği ifade edilmektedir.
Daha kuvvetli bir hafıza ve daha iyi çalışan bir zihin için kereviz tüketimi ihmal edilmemelidir. Ayrıca kerevizin içerdiği vitamin ve mineraller yorgunluğu azaltarak zihni ve bedeni dinlendirmektedir.
Kerevizin vücutta afrodizyak etki yaratabileceği düşünülmektedir.
Karaciğer enzim fonksiyon seviyelerinin düzenlenmesinin yanı sıra karaciğerde kötü yağ birikiminin engellenmesinde kereviz, arpa tozu ve hindibadan yapılan kolesterol diyeti oldukça etkilidir. Kerevizin içeriğindeki fitalid maddesi kerevize has o kokuyu verdiği gibi karaciğeri de korumaktadır. Özellikle siroz tehlikesi olan hepatit B ve C hastalıklarında kerevizin haftada en az bir defa tüketilmesi ihmal edilmemelidir.
Kereviz, androstenol ve androstenone denilen iki seks feromonunu bol miktarda içeriğinde barındırmaktadır. Bu iki feromon uyarıcı işlev de görmektedir. Cinsel performansın artması için kereviz sapları çiğnenmeli veya kereviz yemekleri çok sık aralıklarla tüketilmelidir.
K vitamini bakımından çok zengin olan taze kereviz, vücudun günlük K vitamini gereksiniminin yüzde 25’ini karşılamaktadır. Kereviz, vücuttaki kemik kütlesini artırdığı gibi kandaki pıhtılaşmayı da engellemektedir.
İçeriğinde yüksek miktarda su ve lif barındırdığından sindirim sistemini düzenlemektedir. Vücudun besinleri daha rahat hazmetmesine yardımcı olduğu gibi iştahı da açmaktadır. Ayrıca içeriğindeki suyun çözünmeyen lifle birleşmesi bağırsakları yumuşatmaktadır.
Kerevizin tohumunda bulunan NBP bileşiği, etkili bir idrar söktürücü olduğu gibi vücudun detoks olmasına yardımcı olmaktadır. NBP bileşiği aynı zamanda sindirim sisteminde ve üreme organlarında yaşanan bakteriyel enfeksiyon hastalıklarıyla savaşmasının yanı sıra üreme organlarında kist oluşumunu engellemektedir.
Kerevizden demlenen çayın içilmesi mideyi rahatlatmaktadır. Kerevizdeki apium molekülü ise mide zarına iyi geldiği gibi mide salgılarını da modüle etmektedir. Midede iltihap oluşumunun engellenmesi için mukus seviyelerinin artmasına gereksinim vardır. Kereviz tohumu özlerinin bu mukus seviyelerini artırıcı etkisi olduğu gibi midenin salgıladığı gastrit asit seviyelerinin de kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.
Kerevizin içeriğindeki luteolinin maddesi pankreas kanserine yol açan hücrelerin büyümesini önlemekte, meme kanserini ise geciktirmektedir. Apigenin olarak adlandırılan ve kerevizin içeriğinde bulunan bileşik ise vücutta kanserli hücrelerin oluşumunu önlemektedir.
Gut gibi sağlık problemlerinde tıbbi tedaviyi desteklemek için kereviz tüketilmesi ihmal edilmemelidir.
Kerevizin içerdiği çok sayıdaki bileşen metabolizmanın çalışmasını düzenlemektedir.
Kerevizin içeriğinde barındırdığı antioksidan maddeler vücudu iltihap oluşumlarından korumaktadır. Yine iltihaplanmadan kaynaklı kalp rahatsızlıklarından, kanserden romatoid artrit gibi kronik rahatsızlıklardan korumaktadır.
Akciğer enfeksiyonlarının, astımın tedavisinde oldukça etkili olan kereviz, eklem ağrılarını dindirmekte ve ciltteki aknelere çok iyi gelmektedir.
Tansiyonu dengeleyici etkisi olan kerevizi tansiyon hastaları mutlaka tüketmelidir. Kandaki sodyum ve potasyum dengesini bozabilen tansiyon ilaçlarının aksine kereviz hiçbir yan etki göstermeden tansiyonu düşürmektedir. Ancak tansiyon ciddi sağlık problemlerine neden olabilecek bir sağlık problemi olduğu için hastalık anında hastaneye müracaat edilmesi ihmal edilmemelidir.
Kerevizin içeriğindeki fitalid maddesi kandaki stres hormonunu düşürdüğü gibi damarları da gevşeterek kanın vücutta daha rahat dolaşmasına yardımcı olmaktadır.
Kandaki kolesterol miktarının dengelenmesinde etkisi büyük olan kerevizin kolesterolü düşürücü etkisi de sağlığa olan faydaları arasındadır.
İçeriğinde bol miktarda barındırdığı C vitamini sayesinde vücut direncini artırarak kış mevsiminin soğuk aylarında vücudun genel sağlığını korumaktadır.
Kerevizin çok fazla yenilmesi veya bozuk kerevizin tüketilmesi kereviz zehirlenmesine neden olmaktadır. Özellikle kronik rahatsızlığı olanların kerevizi hekime danışmadan tüketmemesi gerekmektedir.
Kereviz Diyeti Nasıl Yapılır?
Diyet sürecinde kilo vermeye yardımcı olan kereviz diyeti, kolesterol seviyesini de kontrol altına almaktadır. Aynı zamanda vücuttaki enfeksiyon hastalıklarıyla savaştığı gibi iltihap oluşumunu da engellemektedir. Sağlık için son derece faydalı olan kereviz diyetinin uygulanması ise son derece basittir. Kereviz diyeti uygulanmaya başlandıktan sadece birkaç hafta sonra insan kendisini daha dinç ve zinde hissetmekte, yaşam kalitesi de yükselmektedir. Kereviz diyetinin en önemli avantajı ise kısıtlayıcı bir diyet olmamasıdır.
Peki, kilo vermeye yardımcı olan, kalp sağlığını destekleyen ve metabolizmanın işlevlerinin optimize edilmesini destekleyen kereviz diyeti nasıl yapılır? İşte çok fazla merak edilen bu sorunun yanıtı;
Sabah kahvaltısı protein, lif ve vitamin bakımından çok zengin olmalıdır. Günümüzde birçok insan kilo almak endişesiyle böyle bir kahvaltıya pek yanaşmasa da gün boyu enerjik ve dinç kalmak için vücudun böyle bir kahvaltıya gereksinimi vardır.
Haftada 3 veya 4 defa kereviz bazlı smoothie ile kahvaltı yapılması tavsiye edilmektedir. Smoothie ile kahvaltı yapılması insana kendisini daha sağlıklı hissettirmektedir. Aynı zamanda vücudu temizlemekte, vücudun daha fazla sindirim yapmasına yardımcı olmakta, vücudun fazla sıvıyı tutmasını engellemekte, kabızlıkla mücadele etmekte, besinlerin daha rahat emilmesini sağlamakta ve karaciğer sağlığını korumaktadır.
Sabah kalktıktan sonra güne kereviz bazlı smoothie ile başlanmalı ve yarım saat sonrada kahvaltı yapılmalıdır. Ayrıca günün diğer öğünlerinde de öğünden bir saat evvel bu karışımdan bir bardak içilmelidir.
Kereviz bazlı smoothie hazırlamak için gereksinim duyulan malzemeler ise şöyledir;
- 1 litre su
- Yeşil kereviz sapı
- 5 adet taze nane yaprağı yoksa da 1 yemek kaşığı yani 10 gram kuru nane
- Yarım litre limon suyu
Kereviz Bazlı Smoothie Yapılışı
Kereviz bazlı smoothie hazırlamak çok basit olduğu için çok fazlada vakit almamaktadır. bütün malzemelerin blendera konulduktan sonra karıştırılması smoothie hazırlamak için yeterlidir. Hazırlanan bu karışım kahvaltıyla birlikte içilmelidir. Diğer öğünlerde ise öğünden 1 saat evvel içilmesi ihmal edilmemelidir.
Kereviz diyeti sınırlayıcı bir diyet olmadığından öğünlerde kereviz yemeklerinin düzenli olarak tüketilmesi kereviz diyeti uygulamak için yeterlidir. Ayrıca kerevizin sadece sapının değil, tohumunun ve yapraklarının da sağlığa faydalı olduğu unutulmamalıdır.
Kereviz Nasıl Soyulur ve Temizlenir?
Kerevizin nasıl soyulduğu ve temizlendiği de pek bilinmediği için çok araştırılmaktadır. Kereviz nasıl soyulur ve temizlenir? Kerevizin temizlenmesinde ilk yapılacak işlem sap bölümünün üst kısımdan ayrılmasıdır. Kerevizin sapı alındıktan sonra kökünün normal olarak soyulması gerekmektedir. Kerevizin kıvrımlı bölgeleri ise daha da derinlemesine oyularak kabuktan ayırt edilmelidir.
Kereviz suda iyice yıkandıktan sonra açık rengini kaybetmemesi için limonlu suyun içerisinde bir müddet bekletilmelidir. Kerevizin sapı ve yaprakları da farklı tarifleri lezzetlendirdiği için sapı ve yaprakları da temizlenmelidir.
Kereviz Nasıl Doğranır ve Saklanır?
Kerevizin doğranma şekli ve saklanması da vitamin ve mineral değerlerini koruması açısından önemlidir. Kereviz nasıl doğranır ve saklanır? Kerevizin kök kısmı dilim halinde doğrandıktan sonra yemeklerde de doğrandığı kullanılmalıdır. Mevsiminde toplanan ya da satın alınan kerevizler derin dondurucuda muhafaza edilmek koşuluyla yıl boyunca yemeklerde ve çeşitli tariflerde kullanılabilir. Kerevizin tüketilen kısımlarından olan yaprağı da kurutulduktan sonra saklanmalıdır.