Kazandibi, Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar gelen ve gelenekselleşmiş bir tatlı türümüzdür. Osmanlı tatlıları içerisinde en popüler tatlılardan biri olan kazandibi, haşlanmış tavukgöğsünün lime lime edilerek parçalara ayrılması, süt, şeker, nişasta, pirinç unu, vanilya ve damla sakızıyla pişirilerek muhallebiye dönüştürülmesiyle yapılmaktadır. İçeriğinde şeker olduğu için kalori değerlerinin yüksek olduğu düşünülse de sanıldığı kadar yüksek kalori değerlerine sahip bir tatlı türü değildir.
Bu yazımızın konu başlıkları:
Kazandibinin ortaya çıkış hikayesi ise şeker serpilen yayvan ve geniş bir tepsinin içerisinde tavuk göğsü muhallebisinin yeniden pişirilmesi ve dibinin hafif tutturularak yakılmasına dayanır. Kazandibi tatlısı için tavukgöğsünün farklı bir versiyonu denilebilir.
Günümüzde yaygın olarak yapılan kazandibi tavuk göğsü konulmadan yapılır ve ismi de muhallebi kazandibi dir. Kıvamını ve gerçek tadını tutturmak zor olsa da hakkıyla yapılan bir kazandibi tatlısını yemeye doyamazsınız.
İçerik Başlıkları
Kazandibi Tatlısı Kaç Kalori
Günümüzde orijinal tarifine uygun olarak ve pratik bir şekilde hazırlanabilen kazandibi tatlıları da oldukça rağbet görmektedir. Sütlü tatlılar kategorisine giren kazandibi tatlısının kalori değerleri kilo kontrolü yapanların ve diyette olanların tüketebileceği kadar uygundur. Kazandibi hazırlanırken içerisine katılan şekerin miktarı düşük tutulursa çok daha sağlıklı bir tatlı türüdür.
- 1 porsiyon kazandibi 200 kalori değerindedir.
- 100 gram gelen kazandibi 130 kalori değerindedir.
- 1 tatlı kaşığı kazandibi 26 kalori değerindedir.
- 1 yemek kaşığı kazandibi 32 kalori değerindedir.
Kazandibinin İçerdiği Besin Değerleri
Geleneksel hale gelmiş tatlılarımız kızarmış ve şerbetli olmasının yanı sıra içeriğinde fazla yağ barındırmaktadır. Kazandibi ise içeriğinde karbonhidrat ve şeker barındırmasına rağmen geleneksel tatlılarımız kadar ağır bir tatlı değildir. Ancak içeriğinde şeker olduğu için diyabet hastalarının beslenmesinde kesinlikle bulunmaması gerekir. Diyette olanlar ise porsiyonlarda kontrolü kaçırmamak koşuluyla kazandibini gönül rahatlığıyla tüketebilirler.
1 porsiyon kazandibinin içeriğinde 30,06 gram karbonhidrat, 4,9 gram protein, 16,07 mg kolesterol, 5,79 gram yağ, 197,42 mg potasyum, 64,14 mg sodyum, 149,3 mg kalsiyum, 63,67 iu A vitamini vardır.
Diyette Kazandibi Yenir mi?
Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki kazandibinin içerdiği kalori miktarı içerisine daha az şeker katılarak düşürülebilir. Sütlü bir tatlı olmasından dolayı diyet yapanların tüketmesinde uzmanlar bir sakınca görmemektedir. Yani kazandibinin bir tatlı türü olarak diyete herhangi bir olumsuz etkisi söz konusu değildir. Hatta diyette olanların canı çok tatlı çektiği zaman yoğun şerbet içeren tatlılar tüketmesindense kazandibi tüketmesi tavsiye edilmektedir. Kazandibinin kontrollü tüketildiği takdirde zayıflamaya yardımcı olduğu dahi söylenmektedir.
Kazandibinden alınan kalorinin kolay bir şekilde yakılabilmesi kazandibini diyet için uygun bir tatlı haline getirmektedir. Diyette olanların şerbetli tatlılardan uzak durmasının bir zorunluluk olması moral bozarken, kazandibi diyette olanların tüketebileceği bir tatlı olarak motivasyonu artırmaktadır. Ayrıca kazandibi uzun süre tokluk hissi verdiğinden gereksiz atıştırmalıkların ve abur cubur tüketiminin önüne geçer.
Kazandibi Kilo Aldırır mı?
Kazandibinin kalori değerleri incelendiği zaman kalori değerleri düşük bir tatlı olarak dikkati çekmektedir. Bu nedenle de fazla kilolarından kurtulmak isteyenlere uzmanlar tarafından önerilir. Ancak fazla kilolarından kurtulmak isteyenler, kazandibi tükettikleri zaman tükettikleri porsiyona çok dikkat etmelidir. Psikolojik ve fizyolojik baskıdan dolayı kilo vermek isteyenler, canları tatlı çektiği zaman kazandibi kaçamağını gönül rahatlığıyla yapabilirler. Diyetteyken kazandibi tüketiliyorsa içeriğindeki şeker miktarı kesinlikle az olmalıdır.
Kazandibinin Sağlığa Zararı Var mı?
Kazandibi tüketmenin sağlık açısından herhangi bir sakıncası olmasa da tüketilen saatin ve porsiyon sayısının önemini göz ardı etmemek gerekiyor. Örneğin gece saatlerinde tüketilen bir porsiyon kazandibi dahi hareketin az olmasından dolayı kilo aldırabilir ve kilo verilmesini zorlaştırabilir. Yine kazandibinin tok karnına tüketilmesi kan şekerini yükseltebilir. Tokken tüketilen kazandibi pankreasın aşırı insülin salgılamasına neden olduğundan bel ve sırt bölgesinde yağlanmaya yol açabilir.
Kazandibinin bir kaçamak olarak tüketilmesinin sağlığa daha faydalı olduğunun ve kesinlikle düzenli bir şekilde tüketilmemesi gerektiğinin bilincinde olmak gerekir. Kazandibi her ne kadar sütlü tatlılar kategorisinde yer alsa da nihayetinde bir tatlı olduğu her zaman aklın bir köşesinde olmalıdır. Vücudun tatlı gereksiniminin karşılanmasında en sağlıklı yöntem meyvelerdir. Kazandibi tükettiğiniz zaman aldığınız kaloriyi yakmak istiyorsanız hareket etmek yerine yürüyüş yapmayı tercih etmelisiniz. Kazandibinin bir porsiyondan fazla yenilmesinden kesinlikle kaçınılmalıdır. Diyabet hastalarının kesinlikle uzak durması gereken kazandibi, diyabeti olmayanlar için tüketilen porsiyona dikkat edilirse masum bir kaçamaktan başka bir şey değildir.
BİM Kazandibi Kaç Kaloridir?
BİM kazandibinin içerdiği kalorinin yüzde 32’si yağdan, yüzde 62’si karbonhidrattan ve yüzde 6’sı proteinden gelmektedir. BİM kazandibi tatlısının 100 gramı 195 kalori değerindedir. 100 gram BİM kazandibinin besin değerleri ise 7,00 gram yağ, 30,00 gram karbonhidratlar ve 3,00 gram proteindir.
Bolulu Hasan Usta Light Kazandibi Kaç Kaloridir?
Bolulu Hasan Usta light kazandibinin içerdiği kalorinin yüzde 11’i yağdan, yüzde 81’i karbonhidratlardan ve yüzde 8’i proteinden gelmektedir. Bolulu Hasan Usta light kazandibi tatlısının 100 gramı 136 kalori değerindedir. 100 gram Bolulu Hasan Usta light kazandibinin besin değerleri ise 1,72 gram yağ, 27,51 gram karbonhidratlar ve 2,56 gram proteindir.
Dr. Oetker Kazandibi Kaç Kaloridir?
1 porsiyon Dr. Oetker kazandibi 229,5 kalori değerindedir. Dr. Oetker kazandibi kalori değerlerinin 39.90 gramını karbonhidrat, 5.36 gramını yağ ve 5.42 gramını protein oluşturur. 100 gram Dr. Oetker kazandibinin besin değerleri ise 26.60 gram karbonhidrat, 3.57 gram yağ ve 3.61 gram proteindir.
Osmanoğlu Kazandibi Kaç Kaloridir?
Osmanoğlu kazandibi tatlısının içerdiği kalorinin yüzde 20’sini yağ, yüzde 71’ini karbonhidrat ve yüzde 9’unu protein oluşturmaktadır. 100 gram gelen Osmanoğlu kazandibi 162 kalori değerindedir. 100 gram gelen Osmanoğlu kazandibinin besin değerleri ise 3.60 gram yağ (2.300 gram doymuş yağ), 29,00 gram karbonhidratlar (18,30 gram şeker, 2.2 gram fiber) ve 3.80 gram proteindir.
Eker Kazandibi Kaç Kaloridir?
Eker kazandibi tatlısının içerdiği kalorinin yüzde 31’ini yağ, yüzde 64’ünü karbonhidratlar ve yüzde 6’sını protein oluşturmaktadır. 100 gram gelen Eker kazandibi 151 kalori değerindedir. 100 gram gelen Eker kazandibinin besin değerleri ise 6,40 gram yağ (0,500 gram doymuş yağ), 30,00 gram karbonhidratlar (20,00 gram şeker, 0,0 gram fiber) ve 2,60 gram proteindir.
Mado Light Kazandibi Kaç Kaloridir?
Mado light kazandibi tatlısının içerdiği kalorinin yüzde 37’sini yağ, yüzde 53’ünü karbonhidratlar ve yüzde 10’unu protein oluşturmaktadır. 100 gram gelen Mado light kazandibi 121 kalori değerindedir. 100 gram gelen Mado light kazandibinin besin değerleri ise 5 gram yağ, 16 gram karbonhidratlar ve 3 gram proteindir.
Martat Kazandibi Kaç Kaloridir?
Martat kazandibi tatlısının içerdiği kalorinin yüzde 32’sini yağ, yüzde 62’sini karbonhidratlar ve yüzde 6’sını protein oluşturmaktadır. 100 gram gelen Martat kazandibi 195 kalori değerindedir. 100 gram gelen Martat kazandibinin besin değerleri ise 7 gram yağ, 30 gram karbonhidratlar ve 3 gram proteindir.
Migros Kazandibi Kaç Kaloridir?
Migros kazandibi tatlısının içerdiği kalorinin yüzde 16’sını yağ, yüzde 75’ini karbonhidratlar ve yüzde 9’unu protein oluşturmaktadır. 100 gram gelen Migros kazandibi 148 kalori değerindedir. 100 gram gelen Migros kazandibinin besin değerleri ise 2,7 gram yağ (1,7 gram doymuş yağ), 27,7 gram karbonhidratlar (22,40 gram şeker) ve 3,2 gram proteindir.
Hanımdan Kazandibi Kaç Kaloridir?
Hanımdan kazandibi tatlısının içerdiği kalorinin yüzde 17’sini yağ, yüzde 75’ini karbonhidratlar ve yüzde 8’ini protein oluşturmaktadır. 100 gram gelen Hanımdan kazandibi 172 kalori değerindedir. 100 gram gelen Hanımdan kazandibinin besin değerleri ise 3,3 gram yağ (1 gram doymuş yağ), 33,2 gram karbonhidratlar (15 gram şeker) ve 3,40 gram proteindir.