Kas ve sinirlerde meydana gelen sakatlıklar; spor esnasında veya ters bir hareketten kaynaklı zedelenen kas ve sinirlerin uygunsuz ve kontrolsüz olarak kasılmasına sebebiyet vermektedir. Kaslara aşırı miktarda yüklenilmesi durumunda sıcak ve nemli ortamda çok fazla çalışılmasıyla birlikte kasları yormaktadır. Kasılmalarında ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Peki, kas kasılması neden olur? Kas kasılması nedir?
İçerik Başlıkları
Kas Kasılması Nedir
Kas kasılması, ani ve ağrılı bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu durumda vücudun belirli kısımlarında kaslar istemsiz olarak kasılı bir hale gelmektedir. Gevşemesi de uzun bir süre almaktadır. Bu durumun görülmesi her yaş grubundaki insanda görülebilmektedir. Fakat yaşın ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığı daha fazla olmaktadır. Kas kasılmalarının görülmesiyle birlikte vücut bölümleri aşağıdaki gibi yer almaktadır;
- Bacak ve baldır bölgesindeki kaslar
- Ayak ve el kasları
- Diz üzerinde yer alan kaslar
Kas kasılmaları olduka şiddetli veya hafif bir şekilde meydana gelmektedir. Kasılmalara dışarıdan bakılması durumunda oldukça net bir şekilde görülmektedir. Süresinin değişmesiyle birlikte kısa veya uzun sürebilmektedir. Genel olarak kas kasılmaları yüksek kiloya sahip kişilerde daha sık görülmektedir. Bununla birlikte yaşlı bireylerde de kasılmalar sık sık görülmektedir. Aşırı derecede egzersiz yapılması durumunda da kasılmalar ortaya çıkmaktadır.
Kas Kasılmasının Nedenleri Nelerdir
- Aşırı derecede egzersiz yapılması. Nemli bir ortamda kasların aşırı derece yorulması,
- Vücuttaki elektrolitle birlikte su eksikliğide kasılmalara neden olabilmektedir. Çünkü bu iki madde kasların düzenli olarak çalışması için oldukça önem taşır.
- Kas yapısında ortaya çıkan zedelenmeler de kasılamalara neden olabilmektedir. Özellikle de sporcuların egzersiz sırasındaki yanlış bir hareket nedeniyle kasların incitmeleri kasılmalara neden olabilmektedir.
Kas Kasılmalarını Engellemek İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir
- Egzersize başlamadan önce ısınma hareketleriyle birlikte kasların egzersize hazılanması durumunda oluşabilecek sakatlıklar ve kas kasılmalarının oluşumunun önüne geçmede etkili olacaktır.
- Vücudun ihtiyacı doğrultusunda yeterli oranda su tüketilmesi.
- Merhemlerle birlikte kasılmasının olan kısımda masaj uygulaması yapılması.
- Özellikle de içeriğinde potasyum ile kalsiyum olan besinlerin tüketimi sağlanması.
- Kasılma sırasında gevşeme olabilmesi için kompres yapılmalıdır.
Kas kasılmaları uzun süre devamlılık göstermesi durumunda araştırılması için mutlaka bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bu durumda doktorunuzun gerekli gördüğü testleri uygulayarak ve yaşam tarzınızı öğrenerek bir tedavi yöntemi belirleyecektir.
Omurgadaki kasların durumunu anlamak açısından miyelografi yapılabilmektedir. Bununla birlikte kaslarınızdaki kasılmalarla birlikte uyuşmaların sinirsel bir durumdan kaynaklı olduğu düşünülüyorsa sizleri nöroloji uzmanına yönlendirebilir.
Kas Gerilmesine Ne İyi Gelir
Kas gerginliği ödem toplanması sonucunda ortaya çıkması durumunda bölgeye buz torbası konulabilir. Bu doğal yöntemle birlikte kas gerginliği de azalmaktadır. Aynı zamanda gergin olan kasların yumuşaması için zeytinyağı ve nane yağı karıştırılarak sürülmesi gerekmektedir. Bu karışımla birlikte masaj uygulaması yapmak kas gerginliğinde azalma gösterecektir.
Kas Spazmı Belirtileri Nelerdir
- Kaslarda ani ve kesin bir ağrının oluşması.
- Cilt altında sert bir kas dokusu hissiyatı oluşması.
- Kas seğirmesi.
Kas Çekmesi Nasıl Tedavi Edilir
Kaslarda zorlanmaya neden olan aktivite hemen sonlanması gerekmektedir. Kaslarda çekme olmasından sonra hemen ağrı olan bölgeye 10-15 dakika buz uygulaması yapılması gerekmektedir. Ödem ve ağrının kontrolünü sağlamak açısından bu işlem düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Sıcak uygulama tedavisi kanama ve ödemin artmasına neden olacağından dolayı ilk 3-4 gün uygulanmaması gerekmektedir.
Kas Sertleşmesi Belirtileri Nelerdir
Kas sertliğiyle birlikte kas ağrıları, kramp ve rahatsızlık hissiyatı da oluşabilmektedir. Kas sertliğinde hareket etmediğinizde bile kaslarınız sert kalmaktadır. Kas sertliği genel olarak kendiliğinden kaybolmaktadır. Düzenli bir şekilde egzersiz ve esneme hareketleriyle birlikte rahatlama hissiyatı elde edilmektedir.