Soğuk algınlığıyla ortaya çıkan burun akıntısı, bazı durumlarda burun tıkanıklığıyla birlikte meydana gelmektedir. Aynı zamanda Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer? Konu başlıklı yazımıza da göz gezdirerek burun tıkanıklığıyla ilgili faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Burun Akıntısı Neden Olur
Burun akıntısı, burun dokularında meydana gelen tahriş veya burun iltihabını uyaran herhangi bir şeyden dolayı kaynaklanmaktadır. Soğuk algınlığı, grip, alerji ve çeşitli tahrişlerden dolayı burun akıntısı ortaya çıkabilir. Burun akıntısından da yaygın nedenlerden polipler, yabancı cisim, tümör ya da migrenden kaynaklı baş ağrılar ortaya çıkabilirler. Burun akıntısı arasında da şu nedenler yer almaktadır;
- Akut sinüzit
- Alerjik durumlar
- Kronik sinüzit
- Soğuk algınlığı ve grip
- Kuru hava
- Hormonal değişimler
- Burna yabancı bir çisim kaçması
- Yüksek tansiyonla birlikte erektil disfonksiyon, depresyon, epileptik nöbet ve diğer bazı durumlardan dolayı tedavi edilmesine yönelik kullanılan ilaçlar
- Burun polipleri
- Astım
- Gebelik
- Sigara dumanı
Sürekli Burun Akıntısı
Kişinin sağlıklı olduğu zamanlar da dahil olmamasıyla birlikte süreki olarak burun akıntısının ortaya çıkması oldukça rahatsız edici ve utanç vericidir. Bazı kişilerde, görünür olarak bir nedenden kaynaklı sürekli olarak burun akıntısı da vardır. Bu durum sonucunda alerjik olmayan ya da “vazomotor rinit” olarak tanımlanmaktadır. Belirtiler alerjilere benzemesi durumunda, bağışıklık sistemin tarafından tetiklenmemektedir. Stres, hipotiroidi, gebelik, tansiyon ilacı, uzun dönem burun damlası kullanımı, aşırı fiziksel aktivite ve sigara dumanı vazomotor rinit sebepler arasında da yer almaktadır. Bazı kokular, ilaç kullanımı, hava durumu değişimi ya da baharatlı yiyecekler gibi tetikleyen durumlardan kronik burun çekme, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı şikayetleri arasında yer almaktadır. Hapşırma ya da göz tahrişi gibi soğuk algınlığı ya da alerji belirtilerinin olmamasıyla ayırt edilebilmektedir. Vazomotor rinit belirtileri arasında kişi belirli olan koku ya da parfümlerinin yakınındayken, sıcaklık değişimi, belirli duyguların hissedilmesi ya da parlak ışıklara maruz kalınması durumunda kötüleşebilmektedir. Rahatsızlığın kesin olarak bir tedavisi bulunmamaktadır. Tetikleyen durumların önlenmesiyle uygun ilaç kullanımı ve tuzlu su gibi burnun sık sık temizlenmesi de burun akıntısına iyi gelmektedir.
Burun Akıntısını Ne Durdurur
Alerji ve soğuk algınlığından kaynaklı burun akıntısının durdurabilmek açısından sıcak bir duş faydalı olabilir. Aynı zamanda evin içerisindeki havayı nemlendirmek veya burun ve çevresine sıcak tatbiki uygulaması da yapabilirsiniz. Burun akıntısıyla birlikte tıkanıklılık da varsa tuzlu su hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz. Bu durum sonucunda uygulayacağınız tuzlu su çözeltisi tarifi;
- 3 çay kaşığı iyot içeriği olmayan tuz ve 1 çay kaşığı kadar kabartma tozunu karıştırın.
- Bu karışım 3/4 litre kaynamış ya da damıtılmış su ilavesi yapılır ve iyi bir şekilde karıştırılır.
- Hazırlamış olduğunuz çözelti bir enjektör yardımıyla çekilerek burun deliklerinine nazik bir şekilde sıkılır.
Burun Akıntısına Ne İyi Gelir
Burun akıntısı soğuk algınlığı döneminde oldukça rahatsız edici durumlarda biridir. Burun akıntısına iyi gelen, evde uygulayabileceğiniz yöntemlere örnek vermek gerekirse aşağıdaki gibidir;
- Bol miktarda su tüketmek: Burun akıntısıyla birlikte oluşan burun tıkanıklığının belirtileri için bol miktarda su tüketmek oldukça önemlidir. Böylece sinüslerle birlikte burun boşluğunda oluşan mukusun atılması da kolaylaşmaktadır. Aksi durumda mukus koyu ve yapışkan bir kıvam alacaktır. Bu durum sonucunda da burun daha da tıkalı olacaktır. Bu durumlarda sıvı atılımının hızlanmasını sağlayan kahve, siyah çay, limon suyu gibi çeşitli içeceklerden de uzak durmakta fayda olacaktır.
- Buhar banyosu yapmak: Sıcak buhar teneffüsü uygulamak, burun akıntısının azalmasını da sağlamaktadır. Soğuk algınlığı problemi olan kişilerin yapılan bir bilimsel çalışmada buhar teneffüsü uygulamasında yapmayanlara göre iyileşme süresi karşılaştırılmıştır. Buhar banyosunun iyileştirmeye yönelik daha etkili olduğu görülmüştür.
- Sıcak bitki çayların tüketimi: Sıcak bitki çaylarının tüketimi de burun akıntısı açısından çoğunlukla soğuk içeceklerden daha faydalıdır. Çeşitli bitki çayları hafif burun açıcı otlar içeriğine sahip olabilmektedir Papatya, zencefil, nane ya da ısırgan gibi anti inflamatuar ve anti alerjik özelliklerine sahip olan otlar içeriğindeki çaylarda seçenek olabilir. Faydalı olacak bir bardak kafeinsiz sıcak bitki çayı yaparak içmeden önce buharını teneffüs yapılabilir.
Burun Akıntısı Nasıl Geçer
Burun akıntısının geçmesinde fayda sağlayacak bazı yöntemler aşağıda yer almaktadır;
- Akupresür Noktası: Sinüs ağrısı, tıkanıklık ve ilişkili burun akıntısı sonucunda hafif akupresürle birlikte tedavi edilebilmektedir. Burnunuzun etrafındaki çevrede akupresür kullanımı, burun akıntısı, tıkanıklık ve baş ağrısı gibi durumların hafiflemesinde yardımcı olmaktadır. Bu nedenle hafif bir basınç kullanımıyla burnun her bir köşesinde yaklaşık olarak 10 kez baskı uygulanmaktadır. Aynı uygulama göz kısmının üzerindeki alanda da yapılabilir. Sinüslerin rahatlaması açısından bu uygulama gün içerisinde yaklaşık 2-3 kez uygulanabilir.
- Sıcak Uygulama: Yüz ve burunda gün içerisinde birkaç kez ılık ve nemli bir bez yardımıyla tatbik etmek akıntısının azalmasına yardımcı olacaktır.
- İlaç kullanımı: Doktor tarafından nedene bağlı reçete edilen antihistaminik, dekonjestan ve steroid maddelerin içeriğine sahip çeşitli ilaç ve sprey kullanımıyla burun akıntısının geçmesinde yardımcı olabilmektedir.
- Tetikleyici durumlardan uzak durma: Alerjik durumlar veya vazomotor rinite bağlı olarak akıntının durması açısından tetikleyici ajanlar tespit edilmelidir. Ve bu durumlardan uzak durulması önerilmektedir.