Ayak bileğiyle topuk kemiğinin yerinden çıkarak yeniden yerine gelmesi anındaki yaşanan şiddetli acıya ayak burkulması denilmektedir. Ayak burkulması çok şiddetli ağrının yanı sıra yürümede de güçlüğe neden olabilmektedir. Ayağın burkulma anında eklem bağlarının yırtıldığı vakalara da rastlanabilmektedir.
Ayak burkulmasının dikkatsizlik dahil birçok nedeni vardır. Ayak burkulmasının en sık rastlanan nedenleri arasında zorlu spor hareketleri ile spor kazaları dikkat çekmektedir. Yine ayak bileğindeki kasların zayıf olması ve zeminin kötü olması da ayak burkulmasının sık rastlanan nedenleri arasında bulunmaktadır.
Ayak burkulmasının ardından şişme ve morarma gibi semptomlar görülebilmektedir. Ayak burkulmasından sonra hissedilen ağrı çok şiddetliyse bir sağlık kuruluşuna başvurulması ihmal edilmemelidir. Ayak burkulmasından sonra hissedilen ağrı hafifse, evde rahatlıkla uygulanabilecek doğal ve bitkisel tedavi yöntemleriyle ağrı dindirilebilmektedir.
Toplum içerisinde çok sık karşılaşılan sağlık problemlerinden olan ve genellikle ani hareketlerin neden olduğu ayak burkulmasına ne iyi gelir? Genellikle hafif şiddette ağrılara neden olan ayak bileği burkulması neticesinde eklem zedelenmeleri ya da kemik kırılmaları da yaşanabilmektedir. Ayak burkulmasından sonra hissedilen ağrı hafifse, evde uygulanabilecek doğal ve bitkisel tedavi yöntemlerine bu yazıdan ulaşabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Ayak Burkulması Nedir?
Ayak ve bacağı birbirine kuvvetli bir şekilde bağlayan ayak bileğindeki eklem, hareketli bir alan oluşturmaktadır. ‘Ayak burkulması nedir?’ sorusunun yanıtı da bu alanda oluşan deformasyonda aranmalıdır. Kemik ve esnek liflerden oluşan eklem bölgesine baskı bindiği zaman ayak bileğindeki eklemin oluşturduğu hareketli alan deformasyona uğramaktadır. Liflerin deformasyona uğramasına ise ayak bileği burkulması denilmektedir.
Ayak burkulduğu anda eklem bölgesindeki elastik yapıda olan lifler, gereğinden çok daha fazla esnediğinden ayağın ani dönmesiyle lifler gerilmektedir. Ayak bölgesindeki liflerde yaşanan bu gerginlik ise ayak sağlığını tehdit etmektedir.
Ayak Burkulması Belirtileri Nelerdir?
Ayak bileğinde burkulma yaşandığı zaman elle ve gözle bu burkulma rahatlıkla tespit edilebilmektedir. Burkulmanın yaşandığı esnada ayak bileğinden gelen esneme sesiyle birlikte hissedilen şiddetli ağrı ayağın üstüne basılmasını engellemektedir. Peki, ‘Ayak burkulması belirtileri nelerdir?’ Ayak burkulmasının ardından görülen en belirgin belirti hissedilen şiddetli ağrıdan dolayı ayağın üstüne basılamaması ve ayağın hareket kabiliyetinde ciddi kayıp yaşanmasıdır. Ayağa buz torbasıyla soğuk kompres uygulandıktan sonra morarma, şişlik ve yeşerme gibi renk değişimlerinin olması da ayak bileğindeki burkulmaya işaret etmektedir.
Ayak Burkulması ve Ayak Bileğinin Şişmesi
Ayak bileğinin burkulmasının hemen ardından ayak bileğinin şişmesinin çok normal olduğu uzmanlar tarafından da ifade edilmektedir. Bu şişliğin oluşma nedeni ise bilekteki ani hareket sonucunda ayak bileğinin yüksek basınca maruz kalmasıdır. Bu yüksek basınç sonucunda hasar gören dokunun eski formuna geri gelmesi ise zaman almaktadır. Burkulmanın etkisinin yavaş yavaş geçmesi için ayak bileğindeki şişliğin kontrol altına alınması gerekmektedir. Ayak bileğindeki şişliğin fark edilir şekilde inerek kontrol altına alınmasına ise soğuk su dolu torba veya buz aküsüyle soğuk kompres uygulanması yardımcı olmaktadır.
Ayak Burkulmasına İyi Gelen Egzersizler
Ayak burkulmasının tedavi edilmesinin ardından yeniden nüksetmesini engellemek için birtakım egzersizler yapılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Ayak burkulmasının ardından kan dolaşımının düzenli olup olmadığı, fiziksel aktivite düzeni ve ayağı çevreleyen kasların durumu egzersizlerin yöntemini ve sıklığını belirlemektedir. Egzersizlerde uygulanacak yöntem ve sıklığın belirlemesinde ortopedi uzmanlarından yardım alınmalıdır.
Evde hareket etmeyen ayak kaslarının kuvvetlenmesi için pratik egzersizler yapılmalıdır. Dengenin sağlanması için ise tek ayak üstünde durulabilir, çömelme hareketi yapılabilir ve step tahtasında hafif tempoyla egzersizler yapılabilir. Bu egzersizler, ayak burkulmasının iyileşme sürecini hızlandıracağı gibi günlük yaşama dönüldüğünde de hareket kabiliyetinde büyük avantajlar sağlamaktadır.
Ayak Burkulmasına Ne İyi Gelir?
Ayak burkulmasından sonra hissedilen şiddetli ağrının hafiflemesinde ve eklem bölgesinin rahatlamasında evde uygulanabilecek ayak burkulmasına iyi gelen doğal ve bitkisel yöntemler oldukça işe yaramaktadır. Basit ön tedavi olarak da uygulanan doğal ve bitkisel yöntemler ise şöyledir;
Ayak Bileğinin Soğuk Suyla Yıkanması
Ayak bileğinin burkulmasından hemen sonra ayak bileğinin soğuk suyla yıkanması hissedilen şiddetli acıyı hafifletmektedir. Bu yöntem şiddetli ağrıyı hafiflettiği gibi ayak bileğinin şişmesini de engellemektedir. Ayağın soğuk suyla yıkanmasının ardından yumuşak bir çorap giyilerek üstü bandajla kan dolaşımını engellemeyecek şekilde sıkı sarılmalıdır. Bu sayede iyileşme süreci hızlandığı gibi şişme ve morarma gibi semptomlarda görülmemektedir.
Soğan Kürü
Ayak burkulmasına karşı soğan kürü en yaygın uygulanan bitkisel tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Soğanın içerdiği GPCS de denilen peptitin kemikleri hızlı bir şekilde tedavi etmektedir.
İki bardak zeytinyağı ve iki tane kuru soğan, soğan kürünün hazırlanması için yeterlidir. Soğanlar ince bir şekilde doğrandıktan sonra zeytinyağıyla pişirilmelidir. Daha sonra temiz bir tülbentin ya da bezin üstüne konulan bu karışım, ayağa bandaj gibi sarılmalıdır. Ayak burkulmasının iyileşme sürecini hızlandıran soğan kürünü Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu da tavsiye etmektedir.
Buz Kompresi
Vücuttaki diğer tüm yaralanmalarda olduğu gibi ayak bileği burkulmasına da buz kompresi çok iyi gelmektedir. Ayak bileğine buzla uygulanan soğuk kompres kan damarlarını sıkıştırarak şiddetli ağrıyı hafiflettiği gibi şişliği de azaltmaktadır. Temiz bir bezin içerisine sarılan buz torbası yaklaşık 10 dakika burkulan bölgenin üstünde tutulmalıdır. Ayak burkulması geçene kadar bu uygulamaya günlük devam edilmelidir.
Sarımsak Kürü
Ayak burkulmasına uygulanacak sarımsak kürünün hazırlanmasında sarımsak, zeytin, tuz ve soğana gereksinim duyulmaktadır. Bu malzemelerin hepsi bir kabın içerisine konulduktan sonra karıştırılarak ezilmelidir. Daha sonra bu karışım, ayak bileğine çok hafif masaj yapılarak sürülmelidir. Son olarak da temiz bir bezle ya da bandajla sarımsak kürünün uygulandığı bölge sarılmalıdır.
Lahana Kürü
Ayak burkulmasında görülen semptomların kısa süre içerisinde kaybolmasında en etkili yöntemler arasında çiğ lahanada yer almaktadır. Ayak bileğinde burkulan bölgeye çiğ lahana yaprağının sarılması yeterlidir. Ancak ayak bileğine sarılan çiğ lahana yaprağının her 15 dakikada bir değiştirilmesine çok dikkat edilmelidir.
Sabun Kürü
Sabun kürünün hazırlanması için kalıp sabun ve alkole gereksinim duyulmaktadır. Sıfır kalıp sabun ortadan kesilerek yarısı alkolle merhem kıvamına gelene kadar karıştırılmalıdır. Daha sonra bu karışım bandaj ya da beze sürülerek burkulan bu bez ya da bandajla sarılmalıdır. Bu karışım sayesinde hissedilen şiddetli ağrı kısa süre içerisinde dinmektedir.
Kenevir Kürü
Kenevir iyice ezilerek toz haline getirildikten sonra elekten geçirilmelidir. Daha sonra bu toz sütün içerisine katılarak merhem kıvamına gelene kadar karıştırılmalıdır. Son olarak bu merhem, ayak bileğinde burkulan bölgeye masaj yapılarak uygulanmalıdır.
Un Kürü
Un kürü de ayak burkulmasına çok iyi gelmektedir. Bu kürün hazırlanmasında un ve zeytinyağına gereksinim duyulmaktadır. Un ve zeytinyağı lapa kıvamı alana yoğrulmalıdır. Daha sonra bu lapayla ayak bileğinde burkulan bölgeye hafifçe masaj yapılmalıdır.
Kuşkonmaz Kürü
Sütle birlikte kaynatılan kuşkonmaz, ayak bileğinde burkulan bölgeye 3 gün peş peşe uygulanmalıdır. Bu uygulama burkulan bölgedeki semptomların kaybolması için yeterli gelmektedir.
İstirahat
Ayak bileği burkulduktan sonra ayak bileğinin üstüne basmaktan kaçınılmalıdır. Rahat bir pozisyonda sırt üstü yatarak dinlenmeli ve dinlenirken de burkulan bölgedeki kan dolaşımının dengeli olması ve şişliğin hafiflemesi içinde ayak bir yastığın üstüne konularak kalp hizasında tutulmalıdır.