İçerik Başlıkları
Astım ve Spor
Astımın en önemli belirtilerinden biri de egzersizle nefes darlığı ve öksürük olmasıdır. Bu sebeple de astımlı hastaların spor aktivitelerinden uzak durmaları gerektiği düşünülmektedir. Hatta astımı olan çocukların aileleri, çocuklarının beden eğitimi dersine katılım sağlayıp sağlayamayacaklarını merak etmektedirler. Oysa ki sporun astım hastaları üzerinde hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak olumlu etkileri bulunmaktadır. Özellikle de çocuklarda akciğer gelişimi, henüz tamamlanmamasından dolayı düzenli olarak yapılan egzersizlerin solunum kapasitesi üzerinde artış gösterdiği görülmüştür.
Alerjik astımı olan kişilerin birkaç basit önlemle birlikte her çeşit spor aktivitelerini yapmaları mümkündür. Örnek vermek gerekirse yüzme solunum fonksiyonları açısından oldukça faydalı bir spor dalıdır. Fakat küf alerjisi olan kişilerin kapalı yüzme havuzlarında yakınmaları artmasından dolayı açık alanları tercih etmelerini tavsiye ederiz. Küf alerjisi olmayan kişilerin havuzlarda dezenfektan olarak kullanımı sağlanan klor, solunum yollarında tahriş etkisine neden olmasından dolayı havuza girmekle yakınmalarını arttıran çocukların denizde yüzmeleri tercih edilebilmektedir. Yine de çayır çimen polenine karşı alerjik reaksiyonu olan kişilerinde ilkbaharda açık havada yapılan sporlardan uzak durmaları önerilir. Rüzgarsız havada, kapalı alanlar ya da polenlerin azaldığı zaman dilimlerinde spor yapmaları mümkün olabilmektedir. Astımı olan hastaların ideal bir spor olan yürüyüş veya jogging elbette hava kirliliği artış göstermesiyle birlikte trafiğin yoğunlaştığı zamanlarda da caddelerde yapılmaması önerilir.
Egzersiz ile Tetiklenen Astım
Astım ve spor ilişkisi oldukça iyi bir şekilde bilinmektedir. Astım hastalığının kontrolü üzerine uygun olarak yapılan sporun olumlu yönde etkisi yer almaktadır. Fakat bazen hastalarda egzersizle birlikte problemler meydana gelebilmektedir. Egzersiz esnasında artış gösteren oksijen ihtiyacı, havanın soğuk olmasıyla birlikte solunum yollarında istenmeyen bazı değişimlere neden olabilmektedir. Bunun sonucunda ise öksürük, nefes darlığı, hırıltı gibi solunum yolu problemlerine neden olabilmektedir. Daha fazla astımlı hastalarda meydana gelen bu durum, astımın kontrolü sağlanmaması veya astım tedavisinin yeterli miktarda olmamasından kaynaklı olarak görülebilmektedir. Mutlaka dikkate alınmasıyla birlikte korunma önlemlerinin alınması ve astım tedavisinin tekrardan gözden geçirilmesi söz konusudur. Eğer astımın kontrolü sağlandıysa ve tekrardan egzersizle yakınmalar meydana geliyorsa soğuk havalarda yapılmaması ve egzersizden önce mutlaka egzersizden önce ısınma hareketlerinin yapılasına özen göstererek hava yollarındaki daralmalarda biraz da olsa azalabilmektedir.
Astımı Olanlar Nasıl Yapmalı
Rüzgarsız havada, kapalı alanlarda ya da polenlerin daha az olduğu akşam saatlerinde spor yapılması tavsiye edilmektedir. Astımı olan hastalar için ideal bir spor olan yürüyüş veya jogging kesinlikle hava kirliliğinin artış gösterdiği ve trafiğin yoğun olduğu caddelerde yapılmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir.
Spor Yapmak Astıma İyi Gelir Mi
Toplumda astım hastaları spor yapamaz şeklinde yanlış bir algı yer almaktadır. Uzman doktorlar tarafından astım hastalığı olan kişilerin düzenli olarak egzersiz yapılması önerilmektedir. Düzenli egzersizin yapılmasıyla birlikte bu rahatsızlığı olan kişilerin astımlarında kontrolü sağlanabilmektedir.
Astımlı Hastalar Nasıl Yaşamalıdır
Astımı olan hastalar, çevresel olarak şikayetlerinin artmasını sağlayan faktörlere dikkat etmesi şartıyla birlikte günlük yaşantısında istedikleri pek çok şeyi yapabilmektedirler. Astımı olan hastaların gün içerisindeki işlerini yapabilmesi, seyahat edebilir, hobileriyle ilgilenebilir ve kısacası yaşam içerisinde yer almaları hekimleri tarafından en arzu edilen noktada yer almaktadır.
Astımlı Hastaların Spor Yapmasının Astıma Faydası Var Mı
Astımda özellikle de çocuk yaş grubunda fiziksel aktivitede artış gösterilmesi, mümkün olduğunca düzenli olarak sporun hastalığın seyrine yönelik olumlu etkilerin olduğu tespit edilmiştir. Böylece gün içerisinde kullanımı sağlanan ilaç dozları, randevusuz hekim başvuruları ve astım sebebiyle hastaneye yatışlar ve acile başvuru yapılma oranının azaldığı görülmüştür.