Demir hemoglobin proteinin önemli olan bileşenlerinden biri olarak yer almaktadır. Demir eksikliği gibi sorunun hemoglobin üretilmemesi durumunda anemi ortaya çıkar. Bununla birlikte demir eksikliği anemisi olarak adlandırılmaktadır. Peki anemi hangi vitamin eksikliğinde görülür? Kansızlık (anemi) Belirtileri Nelerdir? konu başlıklı yazılarımızı sizler için derledik..
İçerik Başlıkları
Anemi Nedir
Kana renk veren ve oksijenin hücresine taşınmasını destekleyen protein yapısına hemoglobin adı verilir. Hemoglobin, kanda kırmızı bulunan kırmızı kan hücreleri (alyuvar) tarafından taşıma sağlamaktadır. Kanda içeren hemoglobin proteinin normal miktarın altına düşmesi durumunda ya da alyuvarların miktarının azalması durumunda anemi (kansızlık) meydana gelmektedir. Aneminin birçok çeşidi bulunmaktadır. Sonradan meydana gelebileceği gibi doğumsal da olabilmektedir.
Aneminin tedavi edilmemesi durumunda vücutta bazı sorunların meydana gelmesine neden olmaktadır. Anemi, bir diğer adıyla hipoksi olarak adlandırılmakta olan dokulara yeterli miktarda oksijenin iletilememesi durumuna yol açmaktadır. Vücuda yeterli oranda oksijen girmemesi durumunda tüm organlar zorlanmaya başlamaktadır. Anemide oksijen yetersizliği olmasından dolayı tüm iç organları ve kasların zorlanmasıyla birlikte vücutta ağrıların oluşmasına, duygu durum bozukluğu, unutkanlık, el ve ayaklarda uyuşma gibi durumlara yol açmaktadır.
Anemi (kansızlık) tespit edilmesi durumunda nedeni bağlı olarak tedavi yöntemi uygulanması gerekmektedir. Kansızlığın nedenleri arasında genetik faktörlerde olmasıyla birlikte beslenme eksikliğinden de kaynaklanmaktadır. Aneminin tedavi edilmemesinden önce iyi bir araştırma yapılması ve uzman doktorun da uygun görmesi durumunda mide ve bağırsak endoskopisi tetkiklerin yapılması gerekmektedir.
Demir Eksikliği için Hangi Vitamin Alınmalı
Demir eksikliği için hangi vitamin alınmalı? C vitamini olarak adlandırılan askorbik asit, bağırsaklardaki demir emilimi açısından önemli bir rol oynamaktadır. Demir açısından zengin olan besinlerin tüketimiyle birlikte C vitamini açısından zengin besinleride tüketmek, demir eksikliğinin önlenmesi açısından önemli ölçüde rol oynamaktadır. Folik asit (B9) ve kobalamin (B12), demir eksikliğinin önlenmesi açısından oldukça yardımcı olmaktadır.
Anemi Hangi Vitamin Eksikliğinde Görülür
Demir eksikliği anemisinde vücuttaki demirin azalmasına sebep olmaktadır. Kemik iliğinizin hemoglobin yapabilmek için demir ihtiyacı duyulmaktadır. Yeterli miktarda demir olmaması durumunda, vücut kırmızı kan hücreleri açısından yeterli miktarda hemoglobin üretememektedir. Bu tarzdaki anemi türü gebe olan kadınlarda sık sık görülmektedir.
Kansızlık Tedavi Edilmezse Ne Olur
Kansızlık tedavi edilmezse ne olur? Kansızlık durumunda vücut, hipoksi olarak adlandırılan oksijen yetersizliğinin yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durumda dokulara gitmesi gereken az miktardaki oksijen gitmektedir. Demir eksikliğine bağlı olarak kansızlığın uzun sürmesi durumunda oluşabilen zorlanmalar sonucunda kalp büyüyor ve kalp yetmezliği gibi sorunların oluşmasına neden olmaktadır.
Kansızlık için Hangi Vitamin Alınmalı
B12 vitamini alyuvarların kemik iliğinden üretilmesi açısından gerekli olmaktadır. B12 vitaminin yetersiz olması durumunda kansızlık meydana gelmektedir. Besinler ile birlikte alınan B12 vitamini emiliminin sağlanması için mide, pankreas ve ince bağırsağın fonksiyonlarının normal şekilde olması gerekmektedir.
Kansızlık (anemi) Belirtileri Nelerdir
- Halsizlik
- Baş dönmesi
- Çarpıntı
- Unutkanlık
- Saç dökülmesi
- Kulak Çınlaması
- Erken Yorulma
- Üşüme
- Çarpıntı
- Çarpıntı ve nefes darlığı
- Dudakta çatlamalar
- Göz kararması
- Huzursuz bacak sendromu
- Konsantrasyon bozukluğu
Kansızlığın Tedavi Yöntemi Nedir
Kansızlığın tedavi yöntemi, aneminin çeşidine, seyrine ve şiddetine bağlı olarak değişimler göstermektedir. Tedavide temel olarak hedef anemiye bağlı olan durumu ortadan kaldırmaktadır. Demir eksikliği ve folik asit sebebi ile birlikte meydana gelen anemi için uzman hekimin önerilerine göre yeşil ağırlıklı sebze ve meyve tüketimi tavsiye edilmektedir.
Aynı zamanda bunların haricinde alınan bazı tavsiyelerle birlikte uygulamakta mümkün olmaktadır. B12 eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan anemi için damla ya da enjeksiyon desteğiyle birlikte vitamin takviyesi de alınmaktadır. Aneminin ilerlemesi ve tehlikeli bir noktaya gelmesi durumunda kan ve ilik kök hücre nakli uygulaması yapılmaktadır. Aynı zamanda bunun dışında anemiye sebep olan ve hayatı tehlikesi olan ciddi bir kanama sonucunda uzman doktorunuz tarafından cerrahi bir operasyon tedavisi de uygulanmaktadır.